Asperges; het witte goud

15 april 2020

Asperges

Het witte goud voor je mond

 

asperges

 

Het aspergeseizoen loopt  officieel 20 juni, Sint Jan’s dag, ten einde. Hoe officieel kan dat zijn? Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer de asperges precies verkrijgbaar zijn.

Ik kon de verleiding niet weerstaan om deze vanavond op het menu te zetten.

In de ochtend zit ik al ijverig de asperges te schillen.  De schillen stop ik  samen met water, zout en foelie in de slow cooker. Het voordeel is dat langzaamaan de belangrijke voedingsstoffen uit de aspergeschillen geëxtraheerd worden in het water. Door de lage temperatuur gaan er nauwelijks stoffen verloren. Als eindresultaat heb ik als voorgerecht een heerlijk voedzame aspergesoep. Het wordt vanavond asperge-avond bij ons thuis. Zin in, asperges zijn lekker!

Er wordt weleens gezegd dat de vorm en kleur van een groente of fruit iets zegt over de werking ervan.

Zou de ivoorwitte kleur van de witte asperge in dat geval goud kunnen zijn voor de tanden?

Wist je dat asperges………………………

  • er weinig groenten zijn die zoveel mineralen, vitamines, vezels en bio-actieve stoffen bevatten als asperges;
  • met name rijk zijn aan de mineralen fosfor, calcium en magnesium. Deze zijn ook van belang bij het behoud van sterke botten en tanden;
  • Fosfor het grootste aandeel beslaat. Fosfor een belangrijke samenwerking aangaat met het mineraal calcium voor het behoud van sterke tanden;
  • Magnesium betrokken is bij het vast houden van calcium in het tandglazuur. Op deze manier biedt magnesium weerstand tegen zuuraanvallen in de mond;
  • groot gehalte hebben aan vitamine C. Vitamine C speelt een cruciale rol voor het immuunsysteem en wondgenezing. Je kunt je voorstellen dat vitamine C van groot belang is bij de preventie en genezing van tandvleesontsteking;
  • het kopje van de asperge met name de vitamines B1, B2, en B6 bevat. B2 -tekort de barrière functie van het slijmvlies tegen ziekmakende bacteriën vermindert.
  • Vezels een positieve invloed hebben op het voorkomen van ernstige tandvleesontsteking;
  • flavonoïden bevat, zoals groen thee. Deze een beschermende werking op het behoud van gezond tandvlees hebben vanwege de anti-oxiderende werking;
  • Ontzurende groente zijn . Systemisch zou dat de bufferende werking van het speeksel kunnen versterken wat een gunstige uitwerking kan hebben op de preventie van cariës;
  • zink bevat; Zink een belangrijke rol bij immuunsysteem speelt en belangrijk is voor de smaakgewaarwording;
  • fluor bevat;

De samenstelling en hoeveelheid vitamines en mineralen in asperges betekent voor mij dat asperges als wit goud zijn voor ivoor sterke tanden in een gezond mond!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.