Kan natuurlijke voeding gaatjes in jouw gebit voorkomen?

28 december 2016

Mondhygiënist

Mijn beroep als mondhygiënist is preventief. Het voorkomen van problemen in de mond. Het eerste doel is werken aan de mondhygiëne.

In de loop van de jaren merkte ik dat dat soms niet afdoende is. Waarom krijgen sommige mensen in een relatief schone mond toch ernstige tandvleesproblemen, vormen veel tandsteen of hebben relatief veel gaatjes?

Zou ik de preventie nog breder kunnen trekken?

Mijn persoonlijke interesse en fascinatie voor natuurlijke voeding brachten  mij in eerste instantie op het spoor van Weston Price.

De inzichten en de ontdekkingen van Weston Price, tandarts, en schrijver van het boek “Voeding en fysieke degeneratie”.

Price komt tot de ontdekking dat inheemse volkeren die natuurlijk onbewerkte voeding tot zich namen, meestal beschikten over een gaaf gebit en een optimale algehele gezondheid.

Hij kwam tot het inzicht dat met name het achterwege laten van zetmeelrijke produkten en geraffineerde suikers de grootste winst oplevert ter bevordering van de  mondgezondheid en de volledige gezondheid. Het is supermarktvoedsel dat ons supermarkttanden geeft.*

Het boek van Ramiel Nagel “genees tandbederf” bevestigt dat je door middel van natuurlijke voeding gaatjes zou kunnen voorkomen en zelfs herstellen. Tanden zijn immers levend materiaal. Zijn boek is mede gebaseerd op de bevindingen en ontdekkingen van Weston Price.

Hoe zou ik  vanuit mijn expertise van deze conclusies gebruik kunnen maken? Hoe maak ik deze inzichten toepasbaar in de huidige tijd en in de huidige praktijk? Rauwe eieren, rauwe melk, levertraan  zijn naar mijn idee geen toepasbare alledaagse voedingsmiddelen van deze tijd.

Weston Price deed voornamelijk onderzoek naar gaatjes. Ik zou ook willen weten of en hoe tandvleesontsteking te voorkomen is door middel van natuurlijke voeding?

Natuurvoedingsadviseur

Ik wilde het hele plaatje snappen en toepasbaar advies kunnen geven. Ik besloot september 2015 een basisopleiding te volgen in de voeding welke zou aansluiten tot mijn uiteindelijke doel. De opleiding voor “natuurvoedingsadviseur van het Civas” heeft mij tot nieuwe inzichten gebracht. Deze basis vormt voor mij de bodem van waaruit ik verder kan zaaien.

Na het afleggen van mijn examen op 17 december j.l. heb ik mijn diploma voor “natuurvoedingsadviseur van het Civas” in de ‘pocket’!

Diploma natuurvoedingsadviseur

Het behalen van mijn diploma is beloond met een prachtige bos bloemen van mijn lieve man en kinderen die mij gesteund hebben in mijn studie-uurtjes aan de eettafel. Wat fijn dat ik hiermee 2016  kan afsluiten en wat een mooie nieuwe start voor 2017!

Met mijn rol als preventief gezondheidsmedewerker wil ik de kans niet laten liggen en zal ik mijn inmiddels uitgebreide kennis over natuurlijke voeding nog meer toepassen in mijn beroep. Als mondhygiënist coach ik immers reeds 20 jaar in gedragsverandering op hygiëne niveau. Een nieuwe uitdaging om tevens gedragsverandering op voedingsniveau te coachen.

Voorbeeld van een groente die naar mijn idee het witte goud is voor de tanden.

Asperges, superfood voor het behoud van sterke tanden?

witte goud voor de tanden

asperges

Wist je dat ………………………

 • er weinig groenten zijn die zoveel mineralen, vitamines, vezels en bio-actieve stoffen bevatten als asperges;
 • met name rijk zijn aan de mineralen fosfor, calcium en magnesium. Deze zijn van belang bij het behoud van sterke botten en tanden;
 • Fosfor het grootste aandeel beslaat. Fosfor een belangrijke samenwerking aangaat met het mineraal calcium voor het behoud van sterke tanden;
 • Magnesium betrokken is bij het vast houden en opnemen van calcium in het tandglazuur. Op deze manier biedt magnesium weerstand tegen zuuraanvallen in de mond;
 • groot gehalte hebben aan vitamine C. Vitamine C speelt een cruciale rol voor het immuunsysteem en wondgenezing. Je kunt je voorstellen dat vitamine C van groot belang is bij de preventie en genezing van tandvleesontsteking;
 • het kopje van de asperge met name de vitamines B1, B2, en B6 bevat. B2 -tekort de barrière functie van het slijmvlies tegen ziekmakende bacteriën vermindert.
 • Vezels een positieve invloed hebben op het voorkomen van ernstige tandvleesontsteking;
 • flavonoïden bevat, zoals groen thee. Deze een beschermende werking op het behoud van gezond tandvlees hebben vanwege de antioxiderende werking;
 • Ontzurende groenten zijn . Systemisch zou dat de bufferende werking van het speeksel kunnen versterken wat een gunstige uitwerking kan hebben op de preventie van cariës;
 • zink bevat; Zink een belangrijke rol bij immuunsysteem speelt en belangrijk is voor de smaakgewaarwording;
 • fluor bevat;

Jammer dat het aspergeseizoen nog even op zich laat wachten.

Kan natuurlijke voeding gaatjes in jouw gebit voorkomen?

Het lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen.  Natuurlijke voeding kan dit zelfherstellend vermogen ondersteunen. In natuurlijke voeding, met name biologisch, zijn de benodigde nutriënten in de juiste hoeveelheden en verhoudingen tot elkaar aanwezig. Op die manier is  meest optimaal bruikbaar is voor het lichaam. Gaatjes of cariës is een gebitsziekte welke van verschillende factoren afhankelijk is. De lichaam voeden met  een variatie aan natuurlijke voeding zou naar mijn inzicht dus zeker een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van gaatjes.

 

Ben jij nieuwsgierig hoe jij jouw mond met behulp van hygiëne en voeding gezond zou kunnen houden?

Je bent van harte welkom voor een afspraak bij mij. Momenteel ben ik werkzaam bij Praktijk de Brink in Wieringerwerf.

* bron:Weston Price,Voeding en fysieke degeneratie.

 

Marjon december 2016

 

One Response to Kan natuurlijke voeding gaatjes in jouw gebit voorkomen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.