Welkom in de wereld van de essentiële oliën

3 oktober 2017
etherische olie

Essentiële olie

Aromatherapie, essentiële olie, etherische olie?

Wat is het? Wat is het verschil? Wat kun je er mee?

Hoe kun je het veilig en eenvoudig in je dagelijkse routine toepassen?

Aromatherapie, wat is het?

Therapie met behulp van een lekker geurtje?

Wees je er bewust van dat geuren een groot effect op ons hebben. Een geur komt altijd binnen. Je ogen kun je sluiten als je iets niet wilt zien, je neus volledig sluiten voor een geur is lastig. Het brengt je terug naar een moment van jaren geleden, terwijl de geur van versgebakken brood juist hongerig maakt.

Een geur kan je ook laten ontspannen of energie geven. Bij aromatherapie worden de geuren van essentiële oliën ingezet vanwege hun werking op lichaam en geest.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële olie, etherische of aromatische olie is een uit plant materiaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen.

De oliën zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1% essentiële olie, maar in geval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10% essentiële olie.

(Bron: wikipedia)

Wat is het verschil tussen essentiële olie en etherische olie?

Etherische olie wordt soms essentiële olie genoemd en vice versa. Er is geen verschil. De aanduiding essentiële olie komt van het Engelse woord essence dat hier extract betekent.

lucht

Hemelse lucht

Wist je dat etherische olie Hemelse Lucht betekent?

Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel “aetherische oliën” gespeld. De etherische oliën zijn net als ether (di-ethylether) vluchtig en sterk geurend.

Ervaar de kracht van etherische olie en doe een hemelse ervaring op!

Wat hebben de essentiële oliën mij gebracht?

  • Natuurlijke mondverzorging (Thieves)
  • Betere afweer (Thieves)
  • Betere focus en heldere blik (peppermint+ lemon)
  • Rustige (hoofd)huid en haar (copaiba, lavendel)
  • Minder stress (stress away)
  • Minder vol hoofd ( copaiba, stress away en francincense)
  • Ontspanning (lavendel)
  • Betere spijsvertering (peppermint en digize)
  • Reiniging (purification)
  • Minder rugpijn(panaway)

Ten eerste ben ik volledig overtuigd van de veelzijdige werking van planten en bloemen uit de natuur. Mijn visie is dat de natuur uiteindelijk voor elk probleem een oplossing heeft.

Ik maak dan ook graag gebruik van de werking daarvan.

Het benutten van de werking van de natuur gaat samen met het zoveel mogelijk vermijden van chemische toevoegingen. Gemiddeld krijgt een mens 500 verschillende chemicaliën binnen. Via vervuilde lucht, voeding, make-up, deodorants, tandpasta, zonnebrandcrème, chemische luchtverfrissers, etc. De toxische stoffen die in het lichaam achter blijven worden opgeslagen in de cellen, waar ze tal van fysieke en psychische ziekten kunnen veroorzaken. Deze chemische stoffen kunnen schade geven aan het zenuwstelsel, de hersenen, de luchtwegen, het spierstelsel, het hormoonstelsel, de spijsvertering, lymfestelsel enz.

Het begon met het zo veel als mogelijk vermijden van deze toevoegingen aan mijn voeding. Gaandeweg ben ik mij bewust geworden van alles wat je op je huid smeert, in je mond neemt of in je omgeving aanwezig is ook in je lichaam terecht komt.

Een natuurlijke leefstijl is mijn streven geworden.

Natuurlijke voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen.  Het is een behoorlijke uitdaging!

Gelukkig kwam ik ongeveer een jaar geleden in aanraking met de essentiële oliën van Young Living. Deze oliën helpen mij bij mijn natuurlijke leefstijl.

De essentiële oliën zijn krachtig in hun werking omdat de olie de essentie van de werkzame stof van de betreffende bloem, plant of kruid in een krachtige frequentie in zich draagt. Deze oliën zijn daardoor zowel preventief als ondersteunend toepasbaar: de kracht van de natuur gematerialiseerd in een druppel olie.

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat deze oliën veel meer zijn dan het ervaren van een lekkere geur. Door het opdoen van deze positieve geurervaring komen in je lichaam gezondheids bevorderende hormonen vrij.

Je kunt de essentiële oliën op drie manieren gebruiken: aromatisch, plaatselijk op je huid en inwendig. Let op: niet alle oliën zijn inwendig te gebruiken.  Belangrijk om je hierover goed te laten informeren door een aromatherapeut of ervaren gebruiker van de essentiële olie.

 

Starterskit

Welke essentiële oliën gebruik ik dagelijks?

Young Living heeft een assortiment van 275 verschillende oliën. Er bestaan enkelvoudige oliën zoals bijvoorbeeld Lavendelolie. Er bestaan mooie mixen zoals Thieves.

De oliën zijn zeer uitgebreid wat betreft werking en toepasbaarheid. De starterskit van Young Living bevat 12 oliën die de basis vormen om je kennis te laten maken voor dagelijks gebruik.

Zodoende gebruik ik deze basisset nog steeds dagelijks. Inmiddels is mijn assortiment wel uitgebreid naar aanleiding van mijn specifieke behoefte.

Aromatisch gebruik ik de oliën via de diffuser of via een spray van glas. Hierin vermeng ik de essentiële olie met water. Voor gebruik schud ik de olie en water even voor een goede vermenging.

Plaatselijk gebruik ik de essentiële olie vermengd met een plantaardige basisolie, bijvoorbeeld amandelolie, kokosolie of de V6 basisolie van Young Living. Deze V6 olie is meest geschikt voor uitwendig gebruik vanwege de snelle opname door de huid en doordoor minder kans op vetvlekken.

Inwendig gebruik ik de olie in mijn mondverzorgingprodukten. Ik poets mijn tanden met Thieves aromabright tandpasta. De tandpasta komt in direct contact met je mondslijmvlies. Het mondslijmvlies is goed in staat tot opname. Hierover vertel ik in mijn volgende blog meer.

Zoals ik eerder aangaf is de werking van essentiële oliën zeer krachtig. Dit houdt in dat het op een bewuste manier gebruikt moet worden.

Voor mij is dat het leukste aan het gebruiken van de oliën van Young Living. Degene die jou introduceert met de olie geeft haar ervaring en expertise aan jou door.

Op die manier leer je het op een veilige en effectieve wijze inzetten. Het  delen en leren van ervaringen van andere Young Living gebruikers is voor het gebruik essentieel.

Bovendien ontmoet je hierdoor gelijkgestemden. Dat is prettig bij deze uitdagende natuurlijke leefstijl!

Belangrijk bij het kiezen van een essentiële olie is dat de olie ook zuiver is. Het is lastig om de zuiverheid te controleren. De wetgeving controleert niet op zuiverheid.

De oliën van Young Living vallen in Nederland onder de cosmeticawet. De oliën bevatten een keurmerk van Young Living zelf;

Seed to seal. Dit is een proces welke uit vijf stappen bestaat en wat een garantie is voor kwaliteit en zuiverheid. Deze kwaliteit en zuiverheid wordt ook gecontroleerd door Young Living’s eigen laboratoria , evenals bij onpartijdige partijen.

Uniek is dat je zelf dit Seed to Seal proces mee kan maken op een van Young Livings boerderijen. Meer informatie hierover is te vinden op:

www.seedtoseal.com.

 

Wil je weten hoe jij optimaal gebruik kunt maken van de kracht van de natuur bij jouw mondverzorging?

Maak gelijk een afspraak bij mij via het contactformulier en laat je persoonlijk adviseren.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.