Kinderen van de Julianaschool groep 5 hoeven hun mond niet dicht te houden tijdens de les!

16 juni 2016

Ivoren Kruis JTV Sanakids

Schagen – Hou je mond gezond! In het kader van dit lesproject mogen alle kinderen uit groep 5 woensdag 15 juni hun mond open houden tijdens de poetsles.

Juf Marieke reageert enthousiast en geeft de kinderen nog een engelse les mee naar aanleiding van een cover op het afsluitende liedje van Justin Bieber; “Love Yourself”. De boodschap “Don’t forget to brush yourself 2 times a day” wisten de leerlingen goed te vertalen!

Het lesproject “Hou je mond gezond”is geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.

Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van bezoek aan de mondhygiënist.

Voorkomen is immers beter dan genezen. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid.IMG_3931

Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde ziekten.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder. Tanderosie is het oplossen van glazuur onder directe invloed van met name zoete dranken. Glazuur is het hardste materiaal in je lichaam maar kan onder invloed van met name frisdrank en sapjes oplossen.

Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.

Een afspraak bij mij is te plannen via Praktijk de Brink,

Brinkweg 1c

1771 CN Wieringerwerf

tel: 0227-602211

mail: info@praktijkdebrink.nl

Marjon, 16 juni 2016

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.