Mondgezondheid

Gezonde mond:

Een gezonde mond is een kenmerk van een gezond lichaam. Vroeger werd er door de dokter ook vaak in de mond gekeken om de tong en slijmvliezen te inspecteren. Bij de Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt men nog steeds de tongdiagnose om de algehele gezondheid te achterhalen.

Kenmerken :

-slijmvliezen roze van kleurmondzorg gezond tandvlees

-tandvlees roze en strak rondom tanden en kiezen

-geen bloeding

-glazuur is intact

-geen restauraties, geen gaatjes.

80% van de Nederlandse bevolking heeft last van milde of ernstige vorm van tandvleesontsteking. Er zijn weinig mensen die rond lopen met een gaaf gebit zonder ooit gaatjes te hebben gehad. Veel mensen zijn trouwe poetsers en denken een aardig gezond gebit te hebben. Het verraderlijke van tandvleesontsteking en cariës is dat je er vaak niets van merkt tot het te laat is.

Tandplak

Tandplak (ook tandplaque) is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op de gebitselementen afzet. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste voedselstoffen, slijm en bacteriën (onder andere melkzuurbacteriën) die de suikers en de koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Tandplak zit overal, dus óók tussen de gebitselementen. Tandplak kan eenvoudig verwijderd worden. Als tandplak niet dagelijks verwijderd wordt dan kan ze verkalken. Verharde tandplak wordt tandsteen genoemd. Tandsteen maakt het oppervlak ruwer waarop makkelijker tandsteen blijft zitten. Tandsteen kan verwijderd worden door een mondhygiënist.

gingivitis

Kenmerken van ontstoken tandvlees/gingivitis:

  • bloedt gemakkelijk bijvoorbeeld bij het poetsen;
  • ziet rood van kleur
  • gezwollen

In de praktijk merk ik dat men bloeding vaak als “normaal” beschouwd. Bloeding van tandvlees is een alarmerend teken dat er ontsteking gaande is. Gezond tandvlees is intact zoals de huid. Gezond tandvlees bloedt niet. De bacteriën welke betrokken zijn bij de tandvleesontsteking kunnen migreren via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Het gevolg hiervan zou een ontsteking elders in het lichaam kunnen veroorzaken. Een bijdrage aan een gezonde mond met behulp van een goede hygiëne kan bijdragen aan een gezond lichaam.

Gingivitis is een ontsteking (=itis) van het tandvlees. Gingivitis oftewel tandvleesontsteking gaat vaak in combinatie met de ophoping van tandplaque en tandsteen rondom tanden en kiezen. Het kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. Tevens gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. Deze ontsteking is reversibel. Dit betekent dat de ontsteking door goede mondhygiëne, verwijdering van tandsteen en een goede gezondheid van de cliënt omkeerbaar is naar gezond tandvlees.

Gingivitis is een oplossing van het lichaam om deze te beschermen tegen bacteriën

Parodontitis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); oftewel de ontsteking van de weefsels rondom de tand. De ruimte die hierdoor ontstaat tussen tanden en tandvlees noemen we de pocket.

Het is een  infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis. In een verder gevorderd stadium kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben. Gingivitis resulteert niet bij iedereen in parodontitis. Daarbij spelen ook nog eens verschillende andere factoren een rol, zoals: stress, roken, voeding lifestyle, genetische factoren, en systemische aandoeningen zoals diabetes.

Conclusie:

Het lichaam reageert altijd met ontsteking om ziekmakende bacteriën buiten te houden. Bij een overschot aan ziekteverwekkende (pathogene) bacteriën zijn gingivitis en parodontitis twee veelvoorkomende chronische ontstekingen. Deze kosten het lichaam continu een zekere energie,stress. Beter is het dus om deze ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen of genezen door middel van hygiëne, voeding en lifestyle.

Tandvlees

Bron: www.ivorenkruis.nl/Folders-lezen.html