Mondhygiëne

afbeelding mondhyg.ritueel

Mondhygiëne speelt een rol bij het behoud van een gezonde mond. Hygiëne is relatief gemakkelijk te beïnvloeden, snelle verbetering en makkelijk meetbaar.

Mindful mondhygiëne

Mijn persoonlijke tip is om jouw dagelijkse mondhygiëne een bewust ritueel te maken. De verzorging van jouw mond draagt bij aan de gezondheid van je hele lijf. Als jij je lekker in je lijf voelt heeft dat weer invloed op jouw omgeving. Jouw mond verdient het als je beseft wat jouw mond de hele dag voor jou doet: proeven, kauwen, praten, zingen, zoenen. Een paar tips om van jouw dankbaarheid uiting te door er  jouw dagelijkse ritueel van te maken.

  • Zet je tandenborstel op een prominente plek in jouw badkamer. De meeste tandenborstels zijn  mooi ontworpen dus deze verdient een plaatsje.
  • Investeer in een mooi potje of doosje voor je stokers, ragers of flos zodat het elke keer een feestje is om uit dat doosje een stoker of rager te pakken.
  • Zet je mondverzorging voor de spiegel zodat je ze weerspiegelt kunt zien. Bovendien vergeet je het niet om even aandachtig voor de spiegel je ritueel uit te voeren
  • Alles wat aandacht krijgt, wordt mooier
  • Tandpasta verwijdert geen plaque. Investeer eens in een tandpasta welke jij gewoon heel erg lekker vind. Als jouw tandpasta goed smaakt, poets je er waarschijnlijk langer en wellicht beter mee

Mogelijkheden om je mond schoon te houden:

Tandenborstel:

Kies een zachte of medium tandenborstel met een kleine borstelkop zodat je gemakkelijker achterin de mond kunt poetsen. Vervang de borstel op tijd als de borstelharen uit elkaar gaan staan. Als dit binnen de drie maanden gebeurt, poets je te hard.

Een elektrische borstel maakt de poetsbeweging voor je. Op deze manier kan je jezelf volledig concentreren op de plaatsing van de borstelkop. Net als bij poetsen met de handborstel is de mechanische plaque verwijdering van belang. Dit betekent dat de juiste poetstechniek met bewuste aandacht gedaan moet worden om daadwerkelijk de plaque te verwijderen.

Tanden poetsen

In de praktijk merk ik dat men wel weet hoe te poetsen. De grootste winst zit het in het bewust poetsen. Routine is de valkuil. Men poetst dagelijks op een bepaalde manier op een bepaald tijdstip. Dit is vaak ‘morgens met haast  of ‘avonds en dan ben je moe. Soms zijn er ook belangrijke dingen die wel even onder het poetsen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld de vaatwasser leeg ruimen.

Mijn advies is om minimaal twee keer dag bewust te poetsen.

Tandpasta

Tandpasta poetst geen tandplak weg.

Tandpasta valt toch niet weg te denken bij het poetsen? Wanneer ik een poetsinstructie geef doe ik dit zonder tandpasta. Het gaat namelijk om de techniek van het poetsen. Waarom geen tandpasta tijdens de instructie? Ten eerste omdat het dan natuurlijk een behoorlijke kliederboel zal worden. Ten tweede omdat ik denk dat men zich beter bewust is wanneer het tandoppervlak schoon is van tandplaque wanneer er geen tandpasta gebruikt wordt. Tandpasta geeft al snel in frisse smaak maar een frisse smaak is geen garantie voor een schone mond. Het belangrijkste is het mechanisch verwijderen van de tandplak door poetsen. Ik nodig je uit eens bewust te poetsen zonder tandpasta in een vaste volgorde waarin je niks overslaat. Neem het aantal minuten op dat je bezig bent om alle vlakken te poetsen en controleer eventueel met plakverklikker hoe schoon je mond is?

De keuze welke tandpasta je het beste kunt gebruiken is naar mijn mening een persoonlijke keuze. Elke fabrikant zal zijn merk als beste aanmerken.

Interdentale reiniging; reinigen tussen de tanden

Met poetsen bereik je drie van de vijf vlakken per tand/kies. Wanneer je alleen poetst, reinig je bijna de helft niet. Een goed motivatie om het dus wel te gaan doen.

In de praktijk merk ik dat bijna iedereen wel poetst. Dat zit echt in de dagelijkse routine.Reiniging tussen de tanden ontbreekt vaak. Wellicht omdat men dit niet van jongs af aan gewend is? De kunst is om het tot je dagelijkse routine te maken. Wellicht helpt het jou om de pakjes stokers op diverse plekken in huis te leggen? Belangrijk is dat het minimaal een keer per 24 uur gebeurt. Bij voorkeur voor het slapen maar dat hoeft niet perse. Als jij het beter vol kan houden op een ander tijdstip is dat ook prima. Het gaat erom dat je minimaal een keer per 24 uur tussen de tanden en kiezen reinigt. Mogelijkheden om tussen de tanden te reinigen zijn flossen, stoken of ragen.

Tong reinigen

zilveren-tongschraperEen groot gedeelte van de bacteriën in de mond leven op de tong. De oorzaak van een slechte adem is in meer dan 75% van de gevallen afkomstig van de tong.

In Nederland is tong reinigen nog geen dagelijkse algemene gewoonte. Vanuit oudere beschavingen en tradities bijvoorbeeld de Ayurveda is tong reinigen wel heel gebruikelijk. Je kunt aan je tong zien of deze schoon is. Als je beslag op je tong hebt, zijn dat bacteriën.

Tongen verschillen per persoon. De tongafdruk, is net als een vingerafdruk, uniek per persoon.

De ene tong is gladder dan de andere tong. Je kunt je voorstellen dat een gladdere tong makkelijker reinigbaar is dan een tong met groeven. Mijn advies is om de tong te reinigen met een speciale tongschraper, een lepel of gewoon met de tandenborstel. De tongschraper van goud of koper werkt volgens de Ayurveda het beste in verband met de antibacteriële eigenschap afkomstig van het materiaal.

Mijn advies om dat zonder tandpasta te schrapen in verband met mogelijke kokhals reflex. Een andere tip om een kokhals reflex te voorkomen is je wijsvinger op het midden van je kin drukken. Door druk uit te oefenen op dit accupunctuur punt kan je deze reflex voorkomen.Verder kun je het beste de tong zo ver mogelijk uit steken en een beetje stevig maken. Vervolgens breng je de tangreiniger zo ver mogelijk achter op de tongrug en schraapt deze naar voren.

Meer weten over hoe mondhygiëne instructies

Ga naar de link http:www.ivorenkruis.nl/Folders-lezen.htm

Of download de gratis app GezondeMond. De app is beschikbaar voor Android en tablets en verkrijgbaar via Google Play. De app voor iPhone en iPad is te vinden in de App Store van iTunes.