Hou je mond gezond!

25 februari 2016

Ivoren Kruis JTV Sanakids

Kinderen van de Julianaschool groep 4  hangen aan mijn lippen!

Schagen – Hou je mond gezond! Met die woorden open ik mijn bezoek aan basisschool Julianaschool in Schagen. Ik gaf daar vandaag een  les over mondverzorging aan de kinderen van groep 4.

Juf Sibille reageert erg enthousiast: “wat een enorm leuke les”. Of eigenlijk een workshop.  De kinderen werden actief betrokken en mochten meedenken en natuurlijk zelf poetsen!  Vol trots gaan de kinderen na afloop naar huis met een borstel, tandpasta en poetsdiploma.

Ik verzorgde deze poetsles in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid.

Doel vanIMG_3459 het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van bezoek aan de mondhygiënist. Voorkomen is immers beter dan genezen. Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde ziekten.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis. Van tanderosie weten ze veel minder. Tanderosie is het oplossen van glazuur onder directe invloed van met name zoete dranken. Glazuur is het hardste materiaal in je lichaam maar kan onder invloed van met name frisdrank en sapjes oplossen.

Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.

Marjon, 25 februari 2016

 

 

 

One Response to Hou je mond gezond!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.