Het geheim van goed poetsen

29 december 2015

Al heel wat jaren stond het op mijn verlanglijst. Begin 2015 heb ik het tot doel gesteld. September 2015 ging mijn lang gekoesterde wens in vervulling: ik ging een weekend op een mindfulness retraite.

Na een twee uur lange autorit kwam ik aan bij een prachtige poort welkom geheten door Shiva, Ganesha en allerlei andere goden. Eenmaal de poort binnen kwam ik in en prachtige harmonische tuin waar rust en sereniteit de boventoon voerde.

De binnenruimten mocht je alleen betreden zonder je buitenschoenen. Dit gaf de mogelijkheid om lichtvoetig te kunnen bewegen tussen de verschillende ruimtes.

Na een heerlijke kop verse Chai thea ontmoette ik onze teacher voor het komend weekend. Hij begon met een rondleiding. Ik werd ten eerste begeleid naar de privé ruimten waar je jezelf kon omkleden om zo de ‘buiten’ energie achter te laten. Deze had ik niet meer nodig. Nadat ik mij in mijn yoga outfit had gehesen en helemaal klaar was om te beginnen aan het mindfulness weekend leidde de teacher ons nog even langs de wastafels. De teacher zei dat ik hier even snel mijn tanden kon poetsen.

Ik stond met mijn mond full tanden verbaasd naar hem te kijken?

Even snel mijn tanden poetsen?

Hoe mindful gaat mijn teacher om met tanden poetsen?

Nobody is perfect? Maar toch, als een teacher voor de mindfulness retraite het heeft over even snel je tanden poetsen? Mag je ervan uitgaan dat hij gemiddeld meer bewust is dan de gemiddelde Nederlander? Hoe ‘even snel’ poetst de gemiddelde Nederlander dan?

Het onderzoek van Martijn Rosema, mondhygiënist die recent promoveerde op het onderwerp tandenpoetsen, geeft antwoord op mijn vraag.

Uit zijn onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde Nederlander het meeste winst zou kunnen behalen uit het poetsen van zijn tanden door het met aandacht en toewijding te doen. In deze tijd zijn er zoveel verschillende tandpasta’s, tandenborstels, mondspoelingen, en andere mondverzorgings artikelen op de markt. De fabrikant heeft als doel deze te verkopen. De consument koopt liever een product die belooft zijn tanden subliem te reinigen als dat hij zijn eigen gedrag onder de loep neemt. Tel uit je winst. Deze valt  simpelweg te halen door twee minuten met aandacht te poetsen: mindful poetsen!

Herken je dat even snel tanden poetsen van mijn teacher wel? Natuurlijk doe ik het zelf ook niet altijd even mindful. Ik betrap mezelf er soms ook  op dat ik met een tandenborstel in mijn mond andere klusjes  doe. Mijn collega mondhygiënist betrapte ik er gisteren toevallig ook nog op.

Kan jij jezelf minimaal een keer per dag na het poetsen recht in de spiegel aan kijken en jezelf antwoorden dat je alle vlakken van je gebit bewust en met aandacht schoon gepoetst hebt?  Het meeste profijt van het poetsen heb je als je het op die manier doet, aldus Rosema.

Het weekend retraite heeft mij uiteindelijk veel rust en yoga gebracht. Yoga weekend doet het weekend meer eer aan dan mindfullness weekend. Wat je verkoopt hoor je zelf ook als voorbeeld te leven. In dit opzicht had mijn teacher zelf ook nog wel iets te leren.  Gelukkig was het een goede yoga teacher en  leider van de groep.

Het aanleren van nieuw gedrag is naar mijn idee het beste vol te houden als je het nieuwe gedrag aantrekkelijk maakt. Gun jij jezelf ook een stralend 2016?

Beginafbeelding mondhyg.ritueel dan nu met het samen stellen van jouw mondhygiëne ritueel set. Zoek een mooi doosje voor je tandenstokers uit en plaats deze op een zichtbare plek in je badkamer. Pak desnoods die bruidsbeker uit de kast en gebruik die als tandenborstel houder. Of like en deel deze blog van Natuurlijk gezond in je mond. Onder de eerste 50  likes geef ik een mondhygiëne-ritueel starter set weg.

 

 

 

Deze set bestaat uit:

IMG_3326 mondhygienieset

mondhygiëneset voor mindful poetsen

+ Natuursteen tandenborstel houder

+ Bamboe zeepbakje te gebruiken als onderzetter

+ Humble Brush bamboe tandenborstel: duurzaam en de opbrengst gaat naar een goed doel.

+ Ayurveda tongschraper van roestvrij staal

+ Lavendel mondwater met etherische olie van the Young Living.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.